
Over mij
Mijn naam is Thomas Bruel en sinds 2018 heb ik mijn bachelor diploma voor fysiotherapie behaald in Nijmegen. Later ben ik de master tot psychosomatisch fysiotherapeut gestart. Mijn interesse werd hierdoor getrokken omdat ik geïnteresseerd ben in de samenhang tussen lichaam en geest. Tijdens mijn master kwam ik er nog meer achter hoe sterk deze koppeling is. De uitingen in het lichaam zijn erg divers (lees hieronder). Ik help jou graag verder!
Psychosomatische Fysiotherapie
Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest, die nauw met elkaar verbonden zijn. Dit weten we al lang vanuit de wetenschap en de medische wereld. Steeds meer mensen erkennen deze verbinding. Ze merken dat hun klachten samen kunnen hangen met factoren zoals stress, slecht slapen of zich niet goed voelen. Een psychosomatisch fysiotherapeut (PSF’er) helpt bij klachten die zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. De PSF’er is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met stressgerelateerde problemen en aanhoudende, soms volgens medisch onderzoek, onverklaarbare klachten. Vaak is het lichaam uit balans, en de PSF’er helpt om die balans te herstellen. Naast lichamelijke klachten kijkt de therapeut ook naar het mentale en sociale welzijn en andere factoren die het herstel in de weg kunnen staan, zoals stress, slaapproblemen, angst en vermoeidheid.
Voor welke klachten biedt psychosomatische fysiotherapie hulp?
Een psychosomatisch fysiotherapeut biedt hulp bij verschillende klachten, zoals:
- Aanhoudende of chronische pijn
- Aanhoudende lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak (ALK/SOLK)
- Stress-gerelateerde klachten
- Overspannenheid of burn-out
- Slaapproblemen of slapeloosheid
- Post-Covid klachten
- Klachten gerelateerd aan trauma
- (Chronische) hyperventilatie
- Depressieve of stemmingsklachten
Hoe uiten klachten zich bij psychosomatische fysiotherapie?
Psychosomatische klachten kunnen op verschillende manieren zichtbaar worden, zoals:
- Aanhoudende nek-, schouder-, rug- of hoofdpijn
- Gevoelens van prikkelbaarheid, rusteloosheid of opgejaagdheid
- Benauwdheid of problemen met ademhalen
- Extreme vermoeidheid
- Piekeren of je zorgen maken
- Problemen met concentratie of geheugen
- Moeite met slapen
- Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
- Overgevoeligheid voor prikkels, zoals geluid, licht of drukke omgevingen
- Maag- en darmklachten
- Druk op de borst of pijn op de borst
- Een onrustige hartslag of hartkloppingen
De zoektocht naar de oorzaak van je klachten
Soms is de oorzaak van gezondheidsklachten duidelijk, maar vaak ook niet. Toch blijven de klachten bestaan. Veel mensen voelen zich niet gehoord of begrepen en hebben al veel behandelingen geprobeerd zonder het gewenste resultaat. Vaak krijgen ze diagnoses zoals fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een functionele neurologische stoornis (FNS), het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), of chronische hyperventilatie. Als eerdere behandelingen weinig of alleen tijdelijk hebben geholpen, kan een psychosomatisch fysiotherapeut mogelijk wel het verschil maken.
Hoe verloopt een behandeling bij een psychosomatisch fysiotherapeut?
De behandeling bij een psychosomatisch fysiotherapeut begint met een intakegesprek, vergelijkbaar met dat van een reguliere fysiotherapeut. Hierin wordt je verhaal besproken en een onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in jouw klachten. Samen met de therapeut bepaal je welke factoren een rol spelen en welke stappen het belangrijkst zijn. Dit kan variëren van uitleg over de klachten tot ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken, oplossingsgerichte coaching of lichaamsbewustwordingsoefeningen. Ook haptische massagetechnieken kunnen worden ingezet.
Psychosomatische fysiotherapie biedt dus een brede aanpak, waarbij zowel lichamelijke als geestelijke klachten worden behandeld om je weer in balans te brengen. Neem vandaag nog contact met ons op en we kijken samen naar een passend behandelplan.
Fysiotherapie
Als fysiotherapeut ben je expert in het bewegend functioneren. Je helpt mensen als er klachten ontstaan aan het lichaam. Deze klachten kunnen een beperking vormen voor vrij en prettig bewegen. Een fysiotherapeut kijkt in zo'n geval met je mee of je bij de fysiotherapeut op de juiste plek bent en naar een passend behandelplan. Het behandeltraject begint altijd met een intake, tijdens deze intake worden in een gesprek de klachten verhelderd en wordt het lichaam onderzocht waar nodig. Vervolgens worden er opties voorgelegd voor een behandelplan en deze wordt dan gestart. Je kan terecht bij de fysiotherapeut met veel verschillende klachten, zoals; rugklachten, nekklachten, knieklachten, enkelklachten, schouderklachten en ga zo maar door. Aan het begin zal de fysiotherapeut altijd proberen een verhelderende uitleg te geven over de klachten, zodat jij weet wat er aan de hand is. De behandeling kan bestaan uit dingen die de fysiotherapeut doet (mobilisaties, dry needling, tapetechnieken etc.) en/of dingen die je zelf kan doen om de klachten te verminderen (oefeningen, advies van de fysiotherapeut in de praktijk brengen). Vaak is een combinatie gewenst.
Heb je lichamelijke klachten en wil je hier graag hulp bij?
Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak. Wij staan voor je klaar om jou te helpen op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb